Vård och omsorg
Vård och omsorg
Medarbetarna ska också känna stolthet och glädje över att jobba på Svalövs kommun, därför är arbetsmiljöfrågor högt prioriterade för oss samtidigt som det är en ödesfråga i hur vi kan klara kompetensförsörjningen framåt. Det är en viktig jämställdhetsfråga, då det fortfarande är kvinnodominerade yrken som undervärderas. Vi strävar efter en gradvis övergång till sex timmars arbetsdag, eller trettio timmars arbetsvecka. Tystnadskultur är något som måste motverkas.
Vi har numera en visselblåsarfunktion i kommunen. Den måste alla medarbetare känna till. Alla medarbetare måste känna sig trygga med att lyfta oegentligheter i verksamhet eller ledning öppet.
För att säkra trivsel och arbetsmiljö vill vi att de som arbetar i kommunen ska ha större inflytande och ansvar över hur verksamheten utformas. Hemtjänstpersonalen vet bäst hur länge t ex en dusch tar och det är den kunskapen som borde vara utgångspunkt då verksamheten planeras, istället för att utgå enbart från tabeller med normerade värden. Lärarna vet bäst vilka insatser som behövs för att säkerställa att barnen går ut med godkända betyg, och vårt uppdrag är att lyssna på de som gör jobbet. Detta kan kallas tillitsbaserad styrning, något vi menar borde införas i alla kommunens verksamheter.
Vårdpersonal ska få studera vidare på arbetstid
För att säkra tillgången på utbildad personal vill vi att undersköterskor, sjuksköterskor, som vill studera vidare ska få chansen att göra det och få betalt under tiden. Vi ser att vi behöver kompetenshöjande insatser inom såväl demensvården som den palliativa vården (vård i livets slutskede).
Kommunen ska vara en bra arbetsgivare så att personalen stannar så att kontinuitet i bemanning och kompetens skapas. Brukarna inom vård och omsorg ska kunna känna trygghet med all personal. Därför är det viktigt avvikelser och Lex Sarah anmälningar behandlas skyndsamt. Det är viktigt att alla anställda känner till rätten att prata med högre chefer eller media om det förekommer missförhållanden. Alla ska känna till den så kallade visselblåsartjänsten!
Vård- och omsorg finansieras med våra gemensamma skattemedel och ska inte drivas som vinstdrivande företag. Därför vill vi avskaffa LOV, lagen om valfrihetssystem.
Daglig verksamhet för demenssjuka behöver byggas ut
Demensvården behöver anpassas efter behoven. Särskilt daglig verksamhet som gör att dementa håller sig friskare längre än om de sitter hemma. Idag finns det daglig verksamhet för äldre dementa bara i Teckomatorp. Det skulle behövas en till enhet i Kågeröd eller Röstånga också. En totalt bortglömd grupp är yngre dementa. De behöver också en daglig verksamhet så de slipper sitta isolerade.
Standardiserade insatsförlopp för demenssjuka
Vi vill att Svalövs kommun inför standardiserade insatsförlopp för personer som drabbats av demenssjukdom, detta för att tidigt fånga upp den sjuke och eventuell anhörig för stöd och insatser. Standardiserade insatsförlopp är något som arbetats fram av socialstyrelsen och finns idag tyvärr endast i ett fåtal kommuner. Det innebär att god man och demenssjuksköterska involveras från början.
Trygghetsboende för äldre behövs på fler orter
Vi vill också på sikt se till att ha trygghetsboenden i flera tätorter i Svalövs kommun. De anhöriga ska inte behöva resa långt för att dricka en kopp kaffe med den som bor på ett boende. Det gynnar den enskilde att inte behöva flytta från den egna byn när man inte längre klarar sig hemma. Dessa boenden blir samtidigt naturliga utgångspunkter för vår hemvårdspersonal. Vi behöver göra en översyn av det framtida behovet av säbo-, korttids- och växelvårdsplatser och bygga och äga det vi behöver för framtiden.
Svalövs kommun ska följa det samverkansavtal/HS-avtalet som vi har kommit överens om med Region Skåne. I samverkan med VC utvecklas mobilt team, så att inte onödiga sjukhusbesök behövs.
Vi behöver stärka hemsjukvården med kompetenta distriktssköterskor, sjuksköterskor med specialisering mot äldre och andra vidareutbildade sjuksköterskor. Vi vill därför ha en satsning för grundutbildade sjuksköterskor som får full lön under sin utbildningstid. Svalövs kommun måste även stärka undersköterskerollen, inte minst med en positiv lönebildning för lojal personal och goda vidareutbildningar. Målsättningen är att alla våra verksamheter inom vård och omsorg ligger i topp.
Anhöriga står för mer än 60 % av vård och omsorg till ffa äldre, en översyn behöver göras för hur det ser ut i Svalövs kommun och beredskap för insättning av akuta insatser behöver göras. Fler tackar idag nej till SOL- och HSL-insatser pga att pensionen är för liten eller kostnaden är för stor, ingen ska behöva avstå en insats pga låga inkomster.
Budgeteringen för hela vård och omsorg behöver ses över, det är inte hållbart att bedriva vård och omsorg på en budget som är lägre än föregående års utfall.
För att komma tillrätta med såväl ensamhet som att kunna hålla sig friskare längre vill vi införa gratis träning för 65+ i samverkan med föreningsverksamhet och andra utövare.
Fixartjänst: För att minimera fallskador och andra olyckor vill vi kunna erbjuda kommunens seniorer kostnadsfri eller starkt subventionerad hjälp med sysslor som byten av gardiner, glödlampor och liknande. Vi vill att kommunen ska ansvara för denna tjänst.
Det är inte bara äldre som behöver vård och omsorg. På familjecentralen Guldkornet vill vi snarast se en ungdomsmottagning och vill även göra en översyn av såväl LSS- som HVB-verksamheterna för att säkerställa att både boende och personal har det bra.